Hoppa till innehåll

LESS Lägsta Effektiva Sjukskrivning

Bakgrunden
Vi vet att psykisk ohälsa och sjukskrivningar för psykisk ohälsa ökat de senaste åren, ingen vet entydigt varför men vi vet att En gemensam nämnare i en i övrigt mycket heterogen grupp är primärvården.

Arbetssättet som vi valt att kalla LESS bygger på ett projekt som med hjälp av FoU-medel från Praktikertjänst genomfördes på Brahehälsan i Eslöv under 2023. I projektet adresserades primärvårdens ansvar och möjligheter att påverka den övergripande samhällsutvecklingen med ökad sjukfrånvaro för psykisk- och till viss del muskuloskeletal ohälsa.

I takt med den digitala utvecklingen i vården har tillgängligheten och förväntningarna på tillgänglighet ökat. En effekt av de ökade möjligheterna att söka vård är att fler söker vård också för normala livsomständigheter. Det innebär i praktiken att en väsentlig del av vårdsökande idag inte har sådana avvikelser som kräver åtgärder från en läkares verktygslåda.

Tillgänglighetsparadoxen och medikaliseringsproblemet
Den ökade tillgängligheten till vårdsökande innebär paradoxalt nog att tillgängligheten till läkarvård för de som faktiskt behöver sådan riskerar att minska. För att motverka denna undanträngningseffekt krävs en primärvårdsorganisation som effektivt kan hantera en komplex blandning av sökorsaker utan att missa avvikelser som skulle kunna leda till skada men också utan att medikalisera normala livsomständigheter genom överdiagnostik och överbehandling. En av de övergripande organisatoriska utmaningarna i den moderna primärvården är att vårda både det sjuka och det friska.

Multiprofessionell primärvård och direkttriagering
Alla hälso-och sjukvårdens professioner har olika men, för vissa diagnosområden i primärvården, också överlappande kompetenser och verktygslådor. Det betyder att vårdsökande, inom framförallt de stora områdena psykisk- och stressrelaterad ohälsa och muskuloskeletala besvär, kan erbjudas olika åtgärder för samma symptom beroende på vilken profession de möter. Det innebär i praktiken att den enskilda individens vård i många fall bestäms mer av vilken profession patienten först möter än av den aktuella symtombilden.

Sjukskrivningsärenden” ett farligt undantag
Idag jobbar ett stort antal vårdcentraler med multiprofessionell direkttriagering där patienter triageras direkt till den profession som har bäst kompetens att handlägga den aktuella symtombilden exempelvis till psykosociala resurser vid psykisk ohälsa eller fysioterapeuter vid muskuloskeletala besvär. Ett till synes litet undantag från denna princip är att alla ärenden rörande “sjukskrivning” generellt bokas direkt till läkare oavsett symtombild. Anledningen till detta undantag från direkttriageringen är att bara läkare får sjukskriva.

Inför projektet hade man på Brahehälsan i Eslöv uppmärksammat att det också fanns risker med att patienter oavsett symtombild men med en tydlig förväntan om sjukskrivning bokades direkt till läkare. Riskerna summerades som: 1. en fördröjning av sådana åtgärder som andra professioner har i sina verktygslådor och som syftar till att stärka patientens möjlighet att vara kvar i arbetet, 2. en överförskrivning av sjukskrivningar och läkemedel, 3. sämre tillgänglighet och en undanträngningseffekt av ärenden som egentligen har högre medicinsk prioritet, 4. en mer belastande arbetsmiljö för läkare och sjuksköterskor.

Lägsta Effektiva SjukSkrivning
Utgångspunkten i LESS är att patienter får bäst omhändertagande om de får träffa rätt profession direkt. Målsättningen med projektet var att utveckla ett arbetssätt som möjliggjorde säker och effektiv handläggning av även sjukskrivningsärenden inom principen för multiprofessionell direkttriagering.

Effekterna
Projektet lyckades med relativt små förändringar nå processmålen och man kunde snabbt implementera ett arbetssätt där alla patienter styrdes till rätt profession oavsett frågeställning.

Resultatet visade effekter som är anmärkningsvärda med betydligt fler patienter kvar i arbete. Påtagligt bättre arbetsmiljö för läkare. Säkerställd tillgänglighet till läkartid för prioriterade medicinska ärenden. Till synes löste modellen flera problem på en gång.

Fortsättningen
Vi jobbar idag både för att sprida modellen till kliniska verksamheter och väcka diskussionen på övergripande nivå om att regelverket, styrning och stöd för primärvården måste anpassas för multiprofessionell direktriagering. Projektet visar också på ett behov av tydliga utbildningsspår för alla professioner för att säkert kunna arbeta i modern primärvård med direkttriagering till respektive profession inkluderat sjuskrivningsärenden.

LESS visar att patientflödet med multiprofessionell direkttriagering är en nyckel som politiker och verksamheter behöver för att lösa problemen med såväl kompetensförsörjning och arbetsmiljö i vården liksom problemen med överdiagnostisering och överbehandling.

Nedan kan du ta del av slutrapporten från projektet och även en kort introduktion till LESS

Om du i din roll inom vård eller politiken vill veta mer om det kliniska eller övergripande arbetet med # LESS är du välkommen att kontakta mig på joachim.rudling@ptj.se


Utvecklingsarbetet FoU


Kort introduktion till LESS


Utbildning LESS

Exempel på utbildningsupplägg i LESS för personalgrupp psykologer/kuratorer

SKR/ADDA Utbildning i klinisk Försäkringsmedicin för alla professioner​


Material

Samverkan med kommun och socialtjänst


Användbart