Hoppa till innehåll

om prestation

I vårt moderna samhälle handlar mycket om prestation. I skolan, på jobbet och i idrott finns ofta krav på prestation med som en naturlig del. Kanske har du också en känsla av att det finns någon form av krav på prestation på fritiden, i dina relationer eller inom andra livsområden. Just känslan av att alltid behöva prestera, att det hela tiden finns krav, inre eller yttre som måste mötas nämns ofta som en orsak till ohälsosam stress och som ett hinder för att kunna slappna av.

Reflektera: Många gånger tycks det som att en komplicerad relation till “prestation” hindrar människor från att känna sig tillfreds eller lyckliga. Det är kanske inte så konstigt att man känner sig illa till mods om man har en ständig känslan av att inte nå upp till krav och mål, vare sig de kommer från en själv eller omgivningen?

För en del innebär det att de pushar sin prestation än hårdare i ett försök att nå en känslan av bekräftelse, av att vara tillräckligt bra. Problemet är många gånger att det inte spelar någon roll hur mycket du presterar, den där känslan infinner sig aldrig eller är mycket kortvarig innan stressen och obehaget slår till igen.

Är det då fel att försöka vara högpresterande?

I många stressbehandlingar lyfts en stark drivkraft att vara högpresterande fram som ett problem. Jag håller inte riktigt med om den problemformuleringen. Det är naturligt och något fint att vilja använda och utveckla sina resurser till att nå mål i livet. Kanske kan man hävda att det till stor del är själva meningen med livet. Min erfarenhet är snarast att problemen uppstår när drivkraften riktas mot fel mål, av fel orsaker.  

Har du funderat på vad prestation egentligen innebär?

I grunden kan prestation definieras som: avsiktlig rörelse från A till B. Där A = startpunkt och B = ditt mål. Rörelsen kräver någon form av aktivitet och kostar energi.

Med denna definition så förstår vi att “prestation” i sig är helt nödvändigt för att vi ska få ut något alls av livet.

Det vi kanske inte alltid är fullt medvetna om är: 1) att det krävs ett medvetet och önskat mål för att prestationen ska bli meningsfull och givande och 2) det krävs att kostnaden inte överstiger tillgängliga resurser för att prestationen ska bli hållbar.

Högpresterande?

När vi pratar om stress och utmattning har vi ofta fokus på att kartlägga aktivitets- och energibalans med målet att varva prestation med tillräcklig återhämtning. Detta är många gånger fullt tillräckligt för att bryta en tillfällig stressproblematik. Men för att långsiktigt komma åt den där känslan av att aldrig vara ”tillräcklig” är det kanske mer intressant att reflektera kring avsikten och målet med dina prestationer. Då kan vi i bästa fall omformulera själva innebörden av att vara högpresterande.

ACT och värderad riktning  

I behandlingsmetoden Acceptance and Commitment therapy (ACT) uppmärksammas vikten av att leva sitt liv i enlighet med det som betyder allra mest för en själv; det ditt hjärta säger, dina värderingar. Detta benämns ibland som att leva i “värderad riktning”. För att kunna leva i värderad riktning behöver du göra dig medveten om vad som är viktigt på riktigt i ditt liv och prioritera därefter.

Prestera i värderad riktning      

Det vi får med oss från ACT är att det inte är prestationen i sig som skapar problem med stress utan den prioritering som styr riktningen på rörelsen.

Reflektera: Om du istället för att bara prestera högt inom ett eller några få livsområde väljer att:
1. prestera rimligt inom alla livets viktiga områden (avgränsa)
2. fokusera din energi mot sådant som du innerst inne tycker är viktigt på riktigt (prioritera)
3) säkerställa att du håller din energibudget hållbar

På vilket sätt skulle det förändra ditt liv om du följde de tre ovanstående punkterna? Kan du se några fördelar med den ambitionen, eller kanske några nackdelar?
Om du är långt ifrån att leva enligt ovan, är du medveten om vad som hindrar dig från att göra den förändringen?

Salutogenes – hälsans mysterium

Varför är det då så viktigt att vi blir mer medvetna om vad som är genuint viktigt för oss? Svaret på den frågan återfinns i flera teorier i hälsovetenskaperna och stavas ofta “meningsfullhet”. Forskning visar att vi tål mycket belastning (stress) när vi upplever att mödan är meningsfull. Om vi dessutom har en känsla av att vi förstår varför vi gör det vi gör och att vi har tillräckliga resurser att göra det vi gör, då har vi goda förutsättningar för att bibehålla hälsa.

Att leva hela livet fullt ut (med marginal)

Att prestera på jobbet kan förvisso för en del kännas högst meningsfullt och det i sig är inte problemet. Problemet uppstår när den prestationen innebär att energin eller tiden inte räcker till att prestera inom andra livsområden. När energin inte räcker till för din relation, dina barn, dina vänner, dina intressen, träning eller annat. När tiden inte räcker till för återhämtning och vila. När resurserna inte räcker till för livet som helt naturligt innefattar ett visst mått av: sorg, sjukdom, separationer eller andra livskriser.

När du väljer att lägga merparten av din resurser på några få livsområden då väljer du indirekt bort andra delar av livet. Det du då missar är att det är alla livets ingredienser som skapar en djupgående känsla av meningsfullhet. Om du istället väljer (prioriterar) att ha tid och resurser över för att hantera allt som kommer med ditt liv, då ger du dig själv chansen att leva fullt ut med marginaler för att livet är oförutsägbart. Rimligen är det den högsta av prestationer. 

… läs också om förväntningar